Copertele albumelor ar trebui sa iti faca o idee asupra genului de muzica ascultat, sa exprime ceva in raport cu muzica si nu in ultimul rand sa si vanda, pentru ca exista o vorba care spune ca in muzica ambalajul este totul.

Copertele, concepute de designeri celebri sau dupa politicile caselor de discuri, au vandut inaintea single-urilor. Asadar, “don’t judge a book by its cover”, dar nu trebuie sa uitam si ca aparentele conteaza.

Copertele albumelor The Smiths

Conform declaratiilor lui Morrissey, copertele discurilor trebuiau sa exprime exact opusul stilului glamour afisat de industria publicitatii si a muzicii, insa sa pompeze destula energie de a arata ca normalul, banalitatea sunt si ele instrumente ale puterii si chiar, posibil, ale glamour-ului.


The Smiths 1984

Albumul de debut The Smiths – 1984.

Superstarul lui Warhol, Joe Dallesandro este cel care apare pe coperta albumului de debut The Smiths. Warhol a fost cel care a propus americanilor stilul dandy-ului englez, de altfel.

Fotografia este din anii ’60, iar Dallesandro era genul frumos si batut in cap.

A fost actor si fotomodel in acea vreme si era considerat cel mai faimos sex simbol al Americii din filmele underground ale secolului trecut, precum si un simbol al miscarii gay.


The Smiths - Hatful Of Hollow

Hatful Of Hollow – 1984

Pentru prima compilatie, The Smiths au ales o fotografie a unui model al lui Jean Cocteau, dintr-o revista franceza.

Pe umarul sau este un tatuaj, un citat din “Le Livre Blanc”, un “raport” cvasi-sociologic privind homofobia, din 1928.

“Nenorocirile mele sunt datorate unei societati care condamna orice e iesit din comun drept crima si ne obliga sa ne indreptam inclinațiile noastre naturale.”


The Smiths Meat Is Murder

Meat Is Murder – 1985

Pe casca soldatului scria initial “Make Love Not War”.

Declaratia “Meat Is Murder” atrage atentia ca razboiul pentru drepturile vegetarienilor si ale animalelor este la fel de important ca oricare alt razboi.

“Meat Is Murder” este al doilea disc The Smiths si a fost singurul album de nr. 1 in Marea Britanie atat timp cat trupa a existat.


The Boy With The Thorn In His Side - The Smiths

The Boy With The Thorn In His Side – 1986

Truman Capote (gay si el) este cel care sare vesel pe coperta “The Boy With The Thorn In His Side”.
Morrissey a declarat despre coperta: “Cand l-am pus pe coperta single-ului ‘The Boy With the Thorn In His Side’, un anumit membru al formatiei (care, din pacate, inca traieste) a intrebat: “Este Ernie Wise?”…Doamne-Dumnezeule!…”

“The Boy With The Thorn In His Side” a fost primul single The Smiths care a beneficiat si de videoclip. Intrebat daca piesa este insiparata de Oscar Wilde, Morrissey a negat si a explicat ca “spinul” este industria muzicala.


Bigmouth Strikes Again - The Smiths

Bigmouth Strikes Again – 1986

James Dean calare pe o motocicleta.

Morrissey i-a adus un tribut lui James Dean, filmand videoclipul pentru “Suedehead” in Fairmount, Indiana, locul unde James Dean a crescut.

“Bigmouth Strikes Again” apare pe cel de-al treilea album The Smiths, “The Queen Is Dead” si este melodia care inchide singurul album live The Smiths, “Rank”. Dupa despartirea grupului, melodia a fost cantata in concerte de Morrissey.


The Queen Is Dead The Smiths

The Queen Is Dead – 1986

Este al treilea album de studio semnat The Smiths, produs de Morrissey si de Marr. “The Queen Is Dead” are la baza o melodie pe care Johnny Marr, chitaristul The Smiths a scris-o in adolescenta

Alain Delon este pe coperta si i-a scris lui Morrissey pentru a-si da acordul de a folosi fotografia din filmul “L’Insoumis/ The Unvanquished” din 1964. Coperta albumului a fost conceputa de Morrissey.
In Autobografie, a dezvaluit insa ca parintii lui Alain Delon s-au suparat ca cineva “ar numi un album ‘The Queen Is Dead’.”


shoplisfters of the world unite the smiths

“Shoplifters Of The World Unite”

Il are pe coperta pe Elvis Presley. Este prima fotografie de presa a lui Elvis, aparuta in 1955 si facuta de frizerul sau.

Chiar arata ca atare.

Piesa “Shoplifters Of The World Unite” nu este lansata decat ca single, nefiind inclusa pe niciun album The Smiths. Titlul este o aluzie la sloganul comunist: “Proletari din toate tarile, uniti-va!”

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tendințe