Editors, “In Dream” sau “the sound of us learning to walk again”


Daca va asteptati la sound-ul “Munich” sau “Smokers Outside the Hospital Doors”, lasati albumul din mana. Vremurile alea au apus. “In Dream” este ultimul efort Editors in tranzitia de la chitara de acum 10 ani la muzica electronica, iar Tom Smith s-a referit la el drept “the sound of us learning to walk again”.

Editors In Dream 2015

Inclinati inspre muzica electronica, dar cu fericite accente dark, scuzati oximoronul, cumintii de la Editors reusesc pentru a cincea oara, odata cu al cincilea album, ”In Dream”, sa ma faca sa-i ascult, fara sa fiu neaparat fan muzica electronica sau anii ‘80, o alta perioada careia ii sunt tributari.

De fapt, ei canta un fel de “darkwave”, scotand din definitie, intre timp, partea cu post-punk-ul. Oricum, compozitiile lor sunt sofisticate si au dovedit inca de la inceputurile lor in muzica o maturitate greu de atins pentru multi. Versurile sunt din categoria celor de puricat si de digerat pentru fiecare melodie in parte, in functie de perioada pe care-o traversezi sau de cat de ascutita ti-e lama. 

Sa incep cu punctele tari: “No Harm”, “Life Is A Fear”, “The Law” si “Marching Order” – single-urile si “At All Costs” sunt fabuloase. Atmosfera rece, intunecata aduce un pic a Gary Numan. Nici vocea lui Tom Smith nu face nota discordanta. Si daca tot suntem la voci, o sa remarcati si o voce feminina. Este a lui a lui Rachel Goswell de la Slowdive si se aude discret pe fundalul “At All Costs”, ea mai prestand un backing vocals si pe “The Law” si aducand un pic de lumina la orizont. 

Tom Smith a declarat ca isi doreau demult sa aduca o voce feminina in compozitiile lor, insa nu se puteau hotara pe cine sa aleaga. Pe Rachel Goswell au vazut-o live si cum era fan Editors, colaborarea a venit intr-un fel natural.

Punctele slabe: mi se pare prea mare diferenta intre piese. Cele bune sunt foarte bune, cele slabe sunt prea slabe. Lipsa unitatii ma duce cu gandul ca trebuie sa fie inca la faza de experimentare. Nu stiu daca inca mai cauta succesul primului album, dar cred ca vremurile alea nu se mai intorc. Daca asculti numai celalalte melodii decat cele enumerate mai sus, par inca in purgatoriu.

Coperta & visuals:

Partea exceptionala a albumului acestuia este cea vizuala. De ea s-a ocupat Rahi Rezvani, un artist nascut si scolit la Teheran si Haga si care lucreaza in Olanda, avand acum cetatenie olandeza.

Rezvani a conceput si regizat videoclipurile pentru “No Harm”, “Marching Orders” si “Life Is A Fear”, precum si copertele single-urilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s