„Roger Waters The Wall” recenzie film-concert


Filmul lui Waters trebuie vazut neaparat daca esti ascultator de Pink Floyd, fie ca il agreezi pe Waters, fie ca nu.

roger waters the wall

roger waters the wall

Unii s-ar putea sa vocifereze cum ca e putin cam ingamfat chiar si aici, insa, ce e al lui, al lui ramane. Lipsa de modestie e putin deranjanta. Ca atunci cand il corecteaza la final pe Nick Mason, in gluma: ‘‘no, you’re not a musician, you’re a drummer!”.

Dar sa lasam oamenii si sa vedem filmul, care mie mi se pare foarte bine realizat. Incepand cu introducerea lui Liam Neesom, care povesteste despre intalnirea cu “The Wall”, in Londra la inceputul anilor ’80. Ideea lui este ca “The Wall” este despre fiecare dintre noi, despre zidurile din noi si zidurile dintre noi. Mergand pe ideea aceasta, incepe filmul.

Pe o vreme cetoasa de sfarsit de iarna, Waters merge cu masina la tara, ia o trompeta intr-o sacosa dintr-o casa parasita si porneste sa-si escaladeze propriul zid. Prima oprire: cimitirul eroilor din Al Doilea Razboi Mondial, acolo unde se afla si placa memoriala a tatalui sau. Urca pana langa mausoleul din mijloc, scoate trompeta din sacosa si incepe sa cante imnul acela cu tenta funerara cu care incepe albumul “The Wall”, “In the Flesh”.

Si cum doineste el asa din trompeta se apropie cu viteza un avion urias care trece direct prin mausoleu si nimereste ca un bombardier in flacari direct pe scena concertului “The Wall”. Urmeaza o prima parte din concertul care pastreaza ideea originala din anii ’80, dar cu efecte speciale demne de anul 2015. Nu am avut ocazia sa-l vad live nici pe asta, asa ca am fost fericita ca il pot vedea pe ditamai ecranul si cu o acustica perfecta.

Concertul este intrerupt din cand in cand de cate o aparitie a lui Waters, care calatoreste mai departe cu o masina veche cu volanul pe dreapta, din Marea Britanie pana in Italia, ca sa viziteze Memorialul din Cassino, dedicat soldatilor disparuti in al Doilea Razboi Mondial.

Filmul se incheie, cum era si de asteptat, cu Waters cantandu-si imnul la trompeta in memorialul din Cassino, urmat de ultima melodie din album, ”Outside the Wall’‘, cantat si dansat pe scena de un grup de copii de toate rasele.

Atat la inceput, cat si la final sunt proiectate pe ecran imagini cu diversi oameni care si-au pierdut viata incercand sa darame ”ziduri” ori sa salveze vieti.

Si as fi vrut ca show-ul sa se opreasca aici, sa plec din sala cu starea creata de muzica si imaginile tulburatoare, cu mutenia incremenita pe buze si cu sufletul plin de speranta…

La inceputul filmului fusese anuntata si o “sesiune de intrebari si raspunsuri” cu Waters si Nick Mason la un pahar, asa ca am ramas si dupa ce s-a aprins lumina, iar pe ecran s-a scris THE END. Si chiar a urmat, nu stiu cate minute sa fi tot tinut, dar destule cat sa imi dispara starea de “tear down the wall”.

Si nici nu mai retin raspunsurile celor doi la intrebarile de pe cartonasele de pe masa, in afara de cateva. Cel mai tare fuse ala cu: ”Pink Floyd si Led Zeppelin nu au fost nicioadata in competitie”. Pai cum sa fie, bre? E ca si cand ai incerca sa compari vinul sec cu ala dulce.

Si au mai fost cateva glumite la adresa lui David care mi-au scapat, dar m-am prins ca e de ras dupa hohotele vecinilor mei de scaun. Deh, era totusi o ora destul de tarzie pentru o nevasta disperata. Atat am retinut: David este ”un om cu care candva am colaborat bine”. Si atat.

Dupa al doilea THE END, de data asta definitiv, de pe ecran, m-am ridicat repejor si am tulit-o spre metrou, ca sa-mi reintru cat mai repede in conserva.

Tot daram un zid, doar, sunt ocupata!


Pe Ioana o gasiti si pe Ghiveciul Romanesc.

Advertisements

5 thoughts on “„Roger Waters The Wall” recenzie film-concert

  1. Pingback: „Roger Waters The Wall” recenzie film-concert | ghiveciul romanesc

  2. Pingback: Album solo Roger Waters in 2016 | Minds Under Construction

  3. Pingback: Album solo Roger Waters in 2016. Sau 2017 | Minds Under Construction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s