Când The Stooges s-a destrămat, în 1974, nimeni nu a mizat pe o revenire în muzică, așa cum nimeni nu a putut calcula influența imensă pe care urma să o aibă grupul. Nici nu e de mirare, pentru că la vremea respectivă albumul de debut a ajuns pe locul 106 – cea mai buna clasare pe care a pupat-o trupa asta vreodată. La scurt timp după ce s-au despărțit, chitaristul Ron Asheton și fratele său, bateristul Scott Asheton, s-au mutat inapoi cu parinții, iar Iggy s-a internat într-un azil de nebuni.
Asta s-a întâmplat acum 49 de ani.

Vineri seara, iulie, Electric Castle 2023: Iggy Pop (foto: Facebook Electric Castle), îndeajuns de bătrân să fie tatăl majorității publicului, care înclina spre vârsta mijlocie târzie, era deja în elementul lui când a început concertul, cu „T.V. Eye”. Codul vestimentar a fost respectat, că altfel nu l-am fi recunoscut pe scenă.

Cu tot respectul pentru etatea noastră, nu văd multă lume la 76 de ani aruncându-se pe podea, urcându-se pe difuzoare, ținând chiar suportul de la microfon deasupra capului, fără ajutorul nepoților, așa cum face Iggy pe scenă. Nu sunt sigură nici că ne vom păstra farmecul sau puterea de a face oamenii să ne asculte. Dar la Iggy e altceva.

Ajută și faptul că sună fantastic, vocea îi ține încă foarte bine.

Ajută și faptul ca setlist-ul este mai punk decât Iggy însuși, cu „Modern Day Rip Off” – de pe ultima lansare, hit-uri ușor recognoscibile pentru oricine – „The Passenger”, „Lust For Life” – și piese care, așa cum ne-a spus în seara concertului, nu sunt porcăriile pe care le auzi de obicei la radio, iar aici trebuie să ne oprim la The Stooges: „I’m Sick of You”, „T.V. Eye”, „Death Trip” sau „Search and Destroy” și „I Wanna Be Your Dog”.

Concertul a fost scurt și punk.

Foto: pagina de Facebook Electric Castle.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tendințe