Daca va plac baietii rai, uitati-va la “Gimme Danger” al lui Jim Jarmush!


N-am pretentia sa scriu o cronica de film, dar o sa va povestesc de impresiile mele de la #GimmeDanger (foto: pagina oficiala de Facebook a filmului), documentarul pe care regizorul independent Jim Jarmusch l-a facut despre Iggy Pop si The Stooges. E un film foarte viu si plin de umor, asa ca n-ar fi motive sa nu-l vedeti.

14591777_997502683693525_8217286670320853534_n

Gimme Danger Movie Jim Jarmush

Cand The Stooges s-a destramat, in 1974, nimeni nu cred ca a mizat pe o revenire in muzica, asa cum nimeni nu cred ca si-ar fi inchipuit de ce influenta imensa o sa aiba. Albumul de debut a ajuns pe locul 106 in 1969 si aceasta a fost cea mai buna clasare pe care a pupat-o.

The Stooges aveau concerte in care mai mult improvizau, iar ca show, totul implica bautura, drogurile, urina, sticlele aruncate din public si alte castrofe.

La scurt timp dupa ce s-au despartit, chitaristul Ron Asheton si fratele sau, bateristul Scott Asheton, s-au mutat inapoi cu parintii, iar Iggy s-a internat intr-un azil de nebuni.

Reputatia lor a crescut lent (deci sigur), ajutati si de imaginea pe care Iggy si-a construit-o odata cu cariera solo. Cu toate ca “imagine” e cel mai prost cuvant ales. Pentru ca a fost un non-confiormist nu pentru imagine, ci pentru ca asa e el, un anti-star-rock.

Si unul fascinant, dupa cum reiese din documentar si cu un un umor de-a dreptul englezesc. De exemplu, povesteste in film cum managerul The Stooges l-a luat deoparte sa-i propuna ceva mare, care sa nu-i implice si pe ceilalti looseri: cum ca planuieste sa-l distribuie intr-un spectacol pe Broadway, in rolul lui Peter Pan.

Gimme Danger Jim Jarmush

Gimme Danger Jim Jarmush

Ori un alt episod, in care ne explica motivul pentru care a renuntat sa mai cante la tobe (el a inceput, de fapt, in primele trupe ca tobosar): pentru ca se saturase sa se uite la funduri. Cu toate ca aici a amintit o cantareata pentru care ar fi acceptat sa ramana tobosar.

In fine, documentarul lui Jarmush este de fapt un film narat de Iggy Pop si de ceilalti membri The Stooges – in parte – din care aproape toti vor muri pe parcursul realizarii filmului. Filmul a durat 7 ani.

Jarmusch se bazeaza aproape in intregime pe Iggy si pe farmecul lui, aducand si alti cativa oameni care stabilesc o ordine cronologica a evenimentelor in haosul acelor ani.  

Documentarul urmareste dezvoltarea muzicala a lui Iggy cel sfidator si cu un comportament catalogat de multi drept “neprofesionist”. Un timp suficient il are managerul The Stooges si Ramones, Danny Fields care s-a ocupat de ei la Elektra si care il crediteaza pe Iggy ca parinte al punk-rock-ului.

Ce vrea sa ne spuna filmul este ca The Stooges este cea mai tare si cea mai influenta trupa ever. Nu ne spune si de ce este cea mai influenta, pentru ca atunci ne-am uita la un film conventional. Dar a explicat Iggy Pop intr-un interviu. Intrebat cum crede ca The Stooges a influentat muzica, a raspuns: “Macar am omorat anii ‘60”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s