Unele dintre cele mai bune albume lansate în acel an, mai jos.

  1. Green Day – „Dookie” – 1 Februarie 1994

Recenzie din 1994, despre „Dookie”, a lui Robert Christgau de la Village Voice: editorul i-a dat două stele și l-a descris în două cuvinte:

“ Beats masturbation”.

2. The Prodigy – „Music For The Jilted Generation” – 4 Iulie 1994

Terorism sonic pur cu „Voodoo People”, “Poison”, „No Good (Start the Dance)”.

3. Soundgarden – „Superunknown” – 8 Martie 1994

15 piese au alcătuit albumul care a schimbat cariera Soundgarden și a devenit unul dintre cele mai venerate albume rock din toate timpurile.

În notele din reeditarea de lux a celei de-a 20-a aniversări, Chris Cornell a comentat cum discul a devenit o metaforă a traumei pe care încă o procesa. Este vorba și de moartea prietenului și colegului său Andrew Wood din Mother Love Bone – una dintre cele mai promițătoare voci ale scenei din Seattle, dar care s-a stins în 1990 din cauza unei supradoze de heroină.

„Superunknown” a ajuns numărul unu în SUA, a continuat să vândă aproximativ nouă milioane de exemplare în întreaga lume și chiar a generat un hit improbabil în Top 20. Rareori un album atât de sumbru, atât de provocator, atât de progresist din punct de vedere muzical a fost recompensat de public cu vânzări care sunt mai degrabă ale vedetelor pop.

4. Nine Inch Nails – „The Downward Spiral” – tot 8 Martie

„TheDownward Spiral” a contribuit la popularizarea genului industrial în mainstream și a deschis calea pentru alte trupe de alternativ. Pisele notabile de pe disc: “March of the Pigs”, “Mr. Self Destruct” sau “Closer.”

5. Jeff Buckley – „Grace” – 23 August 1994

Jimmy Page l-a considerat cel mai bun album al deceniului, iar Bowie s-a referit la el ca la unul dintre cele mai bune discuri făcute vreodată. Adevărul e că în 1994 nu a mai fost nimeni la fel de captivant ca Jeff Buckley.

Sunt șanse mari să fi auzit cel puțin o piesă de pe acest album și, cel mai probabil, este interpretarea lui Buckley a piesei „Hallelujah” a lui Leonard Cohen. Dar singurul album de studio al lui Jeff Buckey este plin de diamante ascunse, iar valoarea discului a crescut și mai mult în timp, în special după moartea accidentală a lui Buckley, în 1997.

La fel ca în cele mai bune filme, se întâmplă ceva acolo, în subconștient care te ține captiv și te obligă să revii constant la disc.

6. Portishead – „Dummy” – 2 August 1994

Grupul de trip hop din Bristol lansa în 1994 albumul de debut, cu o combinație fericită de elemente de trip hop, jazz, hip-hop și muzică ambientală. “Sour Times” și “Glory Box” au avut un succes comercial semnificativ și au contribuit la consolidarea recunoașterii internaționale.

7. Oasis – „Definitely Maybe” – 29 August 1994

Așa începea aventura lui „Potato Head” cu „Big Mouth”, cu un album care recent a fost declarat de BBC cel mai difuzat album al anilor 90 în Marea Britanie. Discul are multe piese care au rămas hituri și la 30 de ani de când le-am auzit prima oară: “Live Forever”, „Shakermaker”, „Supersonic” sau „Rock ‘n’ Roll Star”.

8. Korn – „KoЯn” – 11 Octombrie 1994

„Ultima mare mișcare din muzică”, după declarațiile lui Jonathan Davis, nu-metal-ul a început cu albumul de debut Korn și cu „Blind”, „Need To”, „Shoots and Ladders” sau „Clown”.

9. Nirvana – „MTV Unplugged In New York” – 1 Noiembrie 1994

„Știam că nu vrem să facem o versiune acustică a „Teen Spirit”, asta ar fi fost îngrozitor de stupid”, povestea Dave Grohl într-un interviu recent, cu ocazia aniversării a 30 de ani de la concert. Doar pentru că acceptaseră să facă un unplugged, în cadrul unui program TV mainstream, nu însemna că respectă și regulile.

Nirvana a ignorat aproape orice presiune corporatistă să facă un „best of”. Singurele melodii din setul lor care ar putea fi considerate rock-ish erau versiunile la „Come As You Are” și „On A Plain”, însă în rest a venit cu surprize de genul coverurilor și ne-a lăsat un ultim concert uluitor de care să ne amintim.

Înregistrat și difuzat de MTV cu un an mai devreme, albumul audio Nirvana – „MTV Unplugged In New York” a fost prima apariție după moartea lui Kurt Cobain, din aprilie 1994.

10. Beastie Boys – „Ill Communication” – 31 Mai 1994

Și cum stăteam noi așa ca proștii în anii 90 și ne uitam la MTV, mai apărea din când în când videoclipul la „Sabotage”, care era favoritul tuturor, neștiind atunci că e regizat de Spike Jonze, că nu știam nici de el, nici de nimeni. „Ill Communication” mai are și “Sure Shot” sau “Root Down.”

11. Tom Petty – „Wildflowers” – 1 Noiembrie 1994

Unele lucruri nu trebuie schimbate. Unele lucruri se nasc perfecte în această lume și pur și simplu rămân așa. Tom Petty însuși a considerat „Wildflowers” a fi cel mai mare album al său.

12. The Rolling Stones – „Voodoo Lounge” – 11 Iulie 1994

Primul material The Rolling Stones din 1989, de la „Steel Wheels” are single-urile „You Got Me Rocking” sau “Love is Strong”. Doar o propunere: poate ascultați și albumul lui Mick Jagger, „Wandering Spirit”, mult mai solid decât RS, dar care nu a putut intra în topul acesta pentru că e scos în 1993.

13. Pink Floyd – „The Division Bell” – 28 Martie 1994

Un adevărat eveniment a fost reîntoarcerea Pink Floyd cu ultimul album cu muzică originală, fără să știm atunci că la o încheiere asistăm. Rămâne unul dintre marile discuri ale anilor 90, nu numai pentru fanii hardcore Floyd.

14. Original Soundtrack – „The Crow” – 29 Martie 1994

The Cure, Nine Inch Nails, Rage Against The Machine, Stone Temple Pilots și mai multe legende ale rock-ului (sumbru) s-au aliniat pentru a contribui la coloana sonoră a filmului. Starul Brandon Lee a fost ucis într-un accident tragic în timpul producției.

15. The Cranberries – „No Need To Argue” – 3 Octombrie 1994

Momentul de glorie The Cranberries.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tendințe