În timp ce trupa rămâne solidă pe nișa de indie-rock, versatilitatea lor este remarcabilă. Pe lângă baladele gen Hozier, Kaleo au introdus în timpul versiunilor extinse, modificate ale pieselor, scurte trimiteri la progresivul anilor ’70, cum a fost outro-ul la „Hot Blood” cu o bucată de Pink Floyd. 

Kaleo, Fight or Flight Tour 2022, concert Marsilia

Primul export indie rock din Islanda, Kaleo, a adunat la Marsilia public foarte variat ca aspect, vârstă sau stil de manifestare. Abia la final am înteles de ce, văzând trimiterile la atâtea genuri: blues, new-blues, gospel, indie, pop, pshihedelic. La un moment dat chiar mă apucasem să le număr, dar mi-am pierdut motivația pe parcursul concertului. În plus, alcoolul încetinește mintea și pe asta mă bazez.

Cu „Break My Baby” au deschis concertul.

Vocea gâjâită a lui JJ a fost cu siguranță highlightul concertului, făcând minuni pe „Break My Baby” sau „Broken Bones”, una dintre cele mai inspirate melodii de blues ale lor, cântată cu o imagine mare din satelit a Islandei în spate, pe scenă. Mijlocul concertului a fost marcat de un amestec de melodii din cele două albume, „Surface Sounds” și „A/B”, un fel de best of al greatest hits.

Setlist concert Kaleo. Foto: Florin Velea Grumezea.


Pentru că am amintit mai sus de versiuni modificate ale melodiilor, „Automobile” și „Backbone” au beneficiat de tratament acustic, iar tempo-ul s-a amplificat apoi pe măsură ce mulțimea a participat la următoarele piese, „Alter Ego”, „Hey Gringo” și „Hot Blood”.

Trupa a încheiat seara cu un bis al „No Good”, cu reverb, cu chitară garage-rock și ritm four-on-the-floor. Normal, a fost și „Way Down We Go” un pic înainte.

JJ Julius Son domină scena cu un zâmbet calm, cu o încredere liniștită, mai rar întâlnită la artiștii tineri, în contradicție cu pălăriile și penele de gringo. Ceilalți membri ai trupei nu sunt însă deloc nesemnificativi și tocmai pentru că mi-au plăcut foarte mult, le las numele mai jos.

Ca să nu vă mai rețin, ca poate aveti treabă, Kaleo are acest talent incredibil să sune live aproape chiar mai frumos decât pe versiunea înregistrată. Cam atât contează. Luați biletul ăla acum, vedeți voi apoi cu ce plătiți restul.

Kaleo: Jökull Júlíusson (JJ) (voce, chitară, pian), Rubin Pollock (chitară principală), Daníel Ægir Kristjánsson (bas, clape), Davíð Antonsson (percuție), Þorleifur Gaukur Davíðsson (armonică, bongo, claviatura).

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tendințe