Mulți vor spune că Radiohead sunt zei, iar alții, precum Kid Rock în 2001, că e cea mai plictisitoare trupă din lume. Dar cine se apucă să se certe pe tema Radiohead cu tipul care a scris „Bawitdaba”?

Radiohead este Radiohead, o trupă care există în propria lume muzicală. La fel ca Tool, Radiohead nu are fani, are sectă, are albume relansate cu același succes ca originalul și se mișcă în propriul ritm, cu discuri la 8-10 ani, fără single-uri, de parcă nu ar face parte din industria asta muzicală. De fapt, în ultimii 30 de ani, acești ciudați au definit alternativul, nu numai din punct de vedere muzical, ci și ca modalitate prin care muzica să ajungă la oameni.

NEW YORK CITY, NY – Thom Yorke of Radiohead performs at Madison Square Garden on July 11, 2018 in New York City, NY. (Photo by Jeff Kravitz/FilmMagic) Getty Images/ Guliver

În fața microfonului și al ciudaților, se află Thom Yorke, „creepy uncle”, născut cu un ochi paralizat care se scutură nervos pe scenă.

De obicei, cântă despre dragoste, izolare și senzația apăsătoare care ne spune tuturor câteodată “we’re fucked”. Trupa a perfecționat cocktail-ul de mai sus pe „OK Computer” din 1997, un album numit „capodopera melancoliei”.

Numai că Radiohead nu este trupa care să se uite în urmă. După succesul “OK Computer”, au șters tot ce au făcut și au venit cu „Kid A” pentru generația pe care o creaseră: o generație de ascultători de muzici profund cinică și lovită de o paranoia sanatoasă.

După „Kid A”, Radiohead a continuat să se miște în propriul ritm, lansând „Amnesiac” din 2001. Yorke a spus atunci pentru Spin că însoțitorul lui „Kid A” a fost „unul dintre cele mai liniștitoare lucruri pe care le-am făcut vreodată”, dar criticii nu au fost îndrăgostiți de presupusa revenire la formă. Trupa a compensat lipsa de energie pe „Hail to the Thief” din 2003. Niciunul nu a avut hituri și nu au fost considerate la fel de senzaționale ca „Kid A” sau „OK Computer”.

Pe măsură ce industria muzicală a evoluat și trupe precum Daughtry și Imagine Dragons dominau topurile, Radiohead și-a lansat cel de-al șaptelea album, „In Rainbows” din 2007, direct fanilor, folosind un model „pay-what-you-want”.

Mișcarea l-a supărat pe Trent Reznor, care și-a dat seama apoi că este Trent Reznor și a folosit o tactică similară pentru următoarele două albume Nine Inch Nails. Lansarea „In Rainbows” a deschis calea pentru ca muzica să fie lansată direct către fani, revoluționând și dărâmând simultan sistemul.

Au circulat zvonuri că „A Moon Shaped Pool” ar putea fi ultimul disc de la Radiohead. Dar asta fac fanii Radiohead. În momentul în care ceva este lansat, intră în starea anxioasă că va fi ultima lansare.

„Why did Radiohead change their name?” este una dintre întrebările frecvente pe care Google ți le sugerează în momentul în care faci căutări după Radiohead.
Nu și-a schimbat nimeni numele, The Smile este o trupă paralelă a lui Thom Yorke și Johnny Greenwood cu bateristul Tom Skinner.

Albumul de anul ăsta este senzațional. Credeți că e ultimul?

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tendințe