100 de ani de la nasterea lui John Lee Hooker


Delta Blues-ul este numit astfel dupa regiunea Delta Mississippi din SUA, unde genul a fost dezvoltat. Este considerat unul dintre cele mai vechi stiluri de blues, iar instrumentele principale sunt chitara acustica si armonica. I-am gasit o definitie lui John Lee Hooker!

John Lee Hooker

John Lee Hooker

De fapt, el a devenit influent nu pentru ca a pastrat cu religiozitate sound-ul initial, ci pentru ca l-a adaptat la chitara electrica. Sound-ul lui Hooker a devenit baza pentru muzica timpurie al grupului ZZ Top, The Yardbirds il idolatriza, piesele sale au fost reluate de la The Doors pana la Bruce Springsteen. “Boogie Man” a ramas iubit si influent pana spre 70 de ani, cand avea sa-i fie recunoscuta mostenirea stilului unic cu patru Grammy-uri, in anii ‘90. Muzeul Delta Blues din Clarksdale are in colectie chitarele lui. 

Iar Hooker (foto: contul oficial de Facebooks-a bucurat de o viata buna in anii ’90.

Si-a petrecut majoritatea timpului intr-o stare de semi-pensionare, intre proprietatile pe care le avea de-a lungul coastei Californiei, iar cand a aparut oferta potrivita, atunci a spus da: a acceptat sa joace intr-o reclama pentru Lee Jeans.

John Lee Hooker s-a nascut in Clarksdale, Mississippi, pe 23 august 1917 si a mai avut inca zece frati. Tatal sau vitreg l-a introdus in lumea muzicii, iar in anii ‘40 s-a mutat la Detroit unde erau de gasit multe locuri de munca din cauza razboiului. A fost spalator de vase, apoi portar la o fabrica de automobile Chrysler, pana in 1951. In paralel, Hooker a inceput sa cante in mai multe cluburi de blues.

Aici stilul lui s-a schimbat de la gospel-ul si country-ul pe care-l canta la chitara acustica spre un sound mai urban, cantat la chitara electrica.

Primele inregistrari

Primele lui inregistrari sunt considerate precursoarele rock’n roll-ului si au fost facute in 1948 pentru un patron de magazin de discuri din Detroit. Inregistrarile sunt cateva cantece, printre care si “Boogie Chillun”, care i-au servit apoi ca demo pentru primul lui contract de muzician cu Modern Records. A vandut 1 milion de copii cu “Boogie Chillun” si nu a primit niciun ban din drepturi de autor.

Debutul

Dar, nu! Un lucru nesemnificativ ca un contract nu l-a tinut in loc de Hooker sa inregistreze si pentru alte case de discuri, sub diverse pseudonime pentru a evita contractele de exclusivitate sau faptul ca nu era platit. Debutul discografic a venit insa mult mai tarziu, pe vremea cand avea 42 de ani, in 1959 si s-a numit I’m John Lee Hooker”.

Popularitatea lui Hooker a crescut constant si datorita multelor trupe britanice de rock’n roll pe care le-a infuentat. In 1961, The Rolling Stones, pe atunci niste necunoscuti, erau in deschidere pentru turneul sau european.

Blues a healer

Adevarata renastere muzicala a venit cu albumul “The Healer”, aparut dupa o pauza de 10 ani, in 1989, si care a devenit unul dintre cele mai bine vandute albume de blues. Au urmat Mr. Lucky” si “Chill Out”, mari succese, de asemenea, si tot cu colaborari cu diversi artisti. Dupa Chill Out, Hooker a rarit ritmul, suferind si o operatie de hernie foarte dureroasa.

In 1997 si-a deschis un club de blues in San Francisco, numit  John Lee Hooker’s Boom Boom Room. A murit in somn, pe 21 Iunie 2001, cu planuri pentru noi inregistrari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.