10 piese care au definit punk-ul


„You feeling lucky, punk?” – Clint Eastwood a inceput!

10. The Clash – London Calling

The Clash London Calling

The Clash London Calling

“London Calling” din anul de gratie al punkului, 1979, pentru ca, cu toate ca punkul este american, totusi, trupele britanice au fost cele care s-au simtit foarte bine cantandu-l si facandu-l celebru.

The Clash a inregistrat al treilea album de studio al lor, “London Calling”, dupa intoarcerea in Anglia dintr-un scurt turneu american.

Trupa a fost intrigata de muzica americana si de mitologia rock’n’roll-ului atat de mult, astfel incat coperta albumului a fost un tribut adus primului album Elvis Presley (foto coperta: pagina oficiala de Facebook).

By the way, “London Calling” a avut vazari de platina in SUA.

9. Misfits – Where Eagles Dare

Pentru ca Misfits are piese inspirate din filme, in special filme horror, “Where Eagles Dare” nu face exceptie si are ca sursa de inspiratie filmul cu acelasi nume, cu Clint Eastwood si Richard Burton.

Misfits canta si in ziua de astazi, cu toate Danzig a plecat demult din componenta. Misfits, trupa lui Glenn Danzig, fiinteaza inca din ’77, primele doua albume fiind considerate inceputul miscarii punk hardcore.

8. Talking Heads – Psycho Killer

De pe albumul de debut Talking Heads, din 1977, anul in care exploda Sex Pistols, insa Talking Heads trecuse deja la cantat post-punk. O trupa care si-a luat numele dupa capetele vorbitoare de la televizor. Nu e problema ca sunt si in radio destule!

David Byrne a compus melodia asta, incercand, de fapt, sa scrie un hit in stilul lui Alice Cooper. A iesit o piesa scrisa din perspectiva unui criminal.

7. The Offspring – The Kids Aren’t Alright

Toata lumea stie macar inceputul melodiei: “When we were young the future was so bright…”. Si asa e tot albumul “Americana”, din 1998.

Titlul melodiei “The Kids Aren’t Alright” este inspirat de filmul-documentar si album-compilatie ale grupului The Who “The Kids Are Alright”, din 1979. Daca mai aveati vreo indoiala ca The Who a fost o trupa mare…

6. Dead Kennedys – California Über Alles

Prima inregistrare Dead Kennedys ever este “California…” in 1979 si ii este dedicata politicianului american Jerry Brown, care apoi a devenit Guvernator al statului California. O continuare a acestei melodii a aparut ulterior, pe albumul Dead Kennedys din 1984, “In God We Trust, Inc.” si i-a fost dedicata lui Ronald Reagan, care a fost predecesorul lui Brown in functia de Guvernator al Californiei. Piesa poarta numele “We’ve Got A Bigger Problem Now.”

5. Refused – Françafrique

Inapoi in anii ’90, cand se inventa trupa Refused si care, pentru ca venea dintr-una dintre cele mai fericite tari din lume, Suedia, avea mesaj anti-capitalist si usor radical. Vestea buna e ca muzica lor de atunci suna inca foarte bine si dupa atat timp, iar Refused s-a reunit in 2015 si-a scos un album foarte frumos, “Freedom”.

Nu sunt multe discuri, sunt 4 in total, deci va puteti pune linistiti pe ascultat Refused. O sa va placa!

4. Black Flag – Damage

Album de debut in 1981, cu toate ca trupa Black Flag exista inca din 1976 si o trupa cu fani celebri: Henry Rollins, de exemplu, numai ca pe vremea aceea nu era celebru, ci doar roadie pentru trupa, dupa care a devenit vocalistul Black Flag. Era remarcabil, mai ales ca obisnuia ca in concerte sa nu poarte decat o camasa.

Albumul “Damaged”, care este considerat si astazi cel mai legat al lor si unul dintre primele discuri hardcore punk, este cu Henry Rollins pe voce.

3. Sex Pistols – Anarchy In The U.K.

Este tot single de debut si acesta, dar pentru The Sex Pistols, trupa care a fost refuzata de doua case de productie inainte ca albumul de debut, “Never Mind The Bollocks, Here’s The Sex Pistols”, sa apara,  intr-un final. Virgin Records si-a asumat la momentul 1977 un mare risc, acela al lansarii si promovarii, in conditiile in care nimeni nu voia sa-i promoveze.

Dar Virgin, cu o casa de discuri si un post de radio, a ajutat publicitatii mult mai mult decat ar fi putut cumpara.

2. The Ramones – “I Wanna Be Sedated”

“I Wanna Be Sedated” a fost scrisa de Joey Ramone dupa ce a reusit sa se arda, iar corul cu “Nothing to do”/ “Nowhere to go” a fost inspirat de turneul The Ramones din 1977-1978. La Londra au ajuns in jurul Craciunului si, fiind pentru prima oara in oras, Joey si Dee Dee Ramone si-au petrecut timpul stand in hotel si uitandu-se la filme.

Fetele care au tricouri cu Ramones pot sa dea clic mai jos, promit o experienta la care nu se asteapta.

1. The Stooges – I Wanna Be Your Dog

Imprevizibilul si scandalosul Iggy Pop, impreuna cu trupa lui de la acea vreme, au reusit sa produca un clasic al punkului. “I Wanna Be Your Dog” este considerat avand sound-ul prototip al punk-ului si heavy-metalului, ca doar nu degeaba are lipita eticheta “godfather of punk”.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s