10 melodii de protest, sa ne tina de cald


  1. System of a Down – Fuck The System

Pentru fanii System of a Down nu este o mirare faptul ca trupa este foarte implicata politic, social si ca este o voce puternica a miscarii protestare anti-razboi/ anti-sistem din SUA. “Fuck The System” este de pe albumul din 2002, “Steal This Album!”. Fuck the system!

Pe pagina lui de Facebook, Serj Tankian sustine protestele din Romania, publicand mesajul:

“This is how battles are won against unjust laws.
Congratulations to the people of Romania.”

2. Rage Against the Machine – Killing in the Name

Rage Against the Machine, trupa protestatara prin excelenta, s-a lansat cu Killing in the Name”. In 1992 a fost primul single al albumului de debut, cu mare succes la vremea respectiva si care inca mai suna foarte actual.

Si nu ma refer doar la temele abordate (rasism, brutalitatea politiei, sfidare), ci si la muzica. “Fuck you, I won’t do what you tell me” urla oricine asculta melodia.

3. Metallica – …And Justice For All

De fapt, aici avem un intreg album: …And Justice For All”, ceea ce v-am ura si dumneavoastra, care vorbeste exact despre injustitie si justitie facuta pe bani.

Titlul “…And Justice For All” este inspirat din ultimele cuvinte ale unui “juramantului de credinta”, care este de obicei spus in scolile americane la inceputul zilei de curs.

4. Bob Dylan – The Times They Are A-Changin

Sau as fi putut pune “Blowin’ In the Wind” sau “A Hard Rain’s A Gonna Fall” sau toata discografia, insa melodia aceasta are un mesaj pozitiv in care ma incapatanes sa cred. Avea dreptate Bob Dylan cand i-a explicat unui prieten care i-a gasit versurile acestei melodii in masina de scris si l-a intrebat ce-i cu prostia asta: “Well, you know, it seems to be what the people like to hear.”

Daca e scrisa sau nu intr-un moment de cinism, nu mai conteaza. Melodia a fost unul dintre imnurile anilor ’60 si a fost lansata la o saptamana dupa moartea lui JFK si la cateva luni inainte ca Legea drepturilor civile din 1964 sa intre in vigoare.

5. Bob Marley – Get Up Stand Up

“You can fool some people sometimes / But you can’t fool all the people all the time”

Bob Marley a scris cantecul dupa turneul din Haiti, socat fiind de saracia oamenilor de acolo. Ar fost ultima melodie pe care Marley a cantat-o live, inainte de moartea sa, din 1981. Avea 36 de ani.

6. Green Day – American Idiot

American Idiot este pe intregul un album de protest, inspirat, in special, de politica dusa de George W. Bush. Nu este insa singurul exemplu din discografia trupei Green Day, care a fost foarte vocala si la adresa lui Donald Trump inca din campania electorala.

Dar “American Idiot” nu este numai un protest impotriva unei administratii, ci al unui stil de viata deformat, cu televiziuni care fac reality-show-uri in zonele de razboi prezentate drept emisiuni de entertainment. Sau in spitale, filmand integral operatiile estetice ale celor care vor sa arate ca Brad Pitt. Este albumul unei intregi generatii de tineri care trebuie sa-si puna mai multe intrebari.

7. Luna Amara – Folclor

A fost imnul meu la radio ani de zile pentru ca era fix genul de melodie si de mesaj cu care generatia tanara se identifica. Toate frustrarie, revolta si neputinta noastra erau strigate in gura mare, chiar mai putin agresiv decat am fi facut-o noi daca am fi avut un Facebook la vremea respectiva sau un microfon.

A fost Nirvana noastra.

8. Tracy Chapman – Talking About a Revolution

Si-acum mi-aduc aminte de dimineata aceea din 1999, cand am deschis ziarul si am citit “A aparut un Bob Dylan feminin”. Articolul continua elegios despre talentul unei debutante obscure pe nume Tracy Chapman, care, debutase in 1988 si castigase 4 Grammy-uri.

Nu ii acuz pe ziaristi ca nu s-au informat, la noi si informatiile si muzica ajung mai tarziu. De-asta zic ca trebuie o revolutie.

9. Pantera – Revolution Is My Name

Pantera aceasta este de pe albumul din 2000, ‘Reinventing the Steel’, ultimul al lor, cu toate ca atunci nu stiam asta. Dar, intr-un final, inevitalilul s-a produs: drogurile si alcoolul au incheiat totul.

10. Sex Pistols – God Save The Queen

Daca este vorba de protest, punk-ul nu are cum lipsi. Am ales “God Save the Queen” nu pentru ca ar fi un protest la adresa Reginei, de altfel, declaratiile trupei pe aceasta tema batandu-se cap in cap. Refrenul “No future/ no future for me” este inca foarte actual si a fost de atunci incoace valabil. #PunksNotDead

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s