25 de ani de la aparitia “Nevermind”, Nirvana


“Give us back Kurt Cobain and we will send you Lady Gaga”. Este un mesaj pe care l-am citi pe net si care m-a convins sa-mi petrec ziua asta de sambata vorbind de “Nevermind”, albumul Nirvana aparut fix acum 25 de ani.

Nirvana Nevermind 1991

Nirvana

Pe 24 Septembrie 1991 aparea un album al unei trupe necunoscute la vremea respectiva, Nirvana (foto: pagina oficiala de Facebook). “Nevermind” vedea lumina zilei, iar melodia care era aleasa a fi primul single “Smells Like Teen Spirit” reseta cam tot ce era in muzica la momentul 1991.

“Smells Like Teen Spirit” a fost compusa de Kurt Cobain, Krist Novoselic si Dave Grohl. Succesul piesei a venit instant, surprinzandu-i pana si pe autorii ei. A fost privita drept un imn al copiilor apatici, al generatiei numita apoi “generatia Nirvana”.

Sunt multi care definesc astazi “Smells Like Teen Spirit” drept cea mai buna piesa rock a tuturor timpurilor. Nu stiu daca este asa, in definitiv pentru fiecare titulatura asta inseamna altceva, dar ceea ce este clar e ca este melodia care a schimbat macazul muzicii si al unei generatii intregi. Pentru o bucata de vreme, toti copiii voiau sa fie Kurt Cobain.

Titlul melodiei nu e chiar atat de alambicat pe cat pare. “Teen Spirit” era o marca de deodorant, de care Kurt Cobain a declarat ulterior ca nu auzise. Prietena lui Cobain, Kathleen Hanna, vocalista trupei punk Bikini Kill, i-a scris cu spray, pe peretele dormitorului, “Kurt smells like teen spirit”.

Cea mai frumoasa reactie a avut-o mama lui Kurt Cobain, care a ascultat albumul “Nevermind” inainte de apartitia acestuia. Wendy O’Connor a povestit in “Kurt Cobain – Montage of Heck”, filmul documentar aparut in 2015, ca a fost bulversata de ceea ce a auzit, si-a dat seama ca va fi ceva mare si l-a avertizat pe Cobain ca nu este pregatit pentru ceea ce va urma. Si-asa a fost!

Doar cativa artisti au fost numiti de-a lungul timpului “vocea unei generatii”. Legenda spune ca Bob Dylan, vazand Nirva live, a spus: “That kid has heart”

Coperta “Nevermind”

Nirvana Nevermind 1991

Spencer Elden era doar un bebelus, cand tatal lui l-a aruncat in piscina pentru a fi fotografiat cum incearca sa prinda o bancnota de 1 dolar sub apa, agatata de o undita.

Tatal lui Spencer, artistul Rick Elden, care se ocupa de efecte speciale la Hollywood, a acceptat in 1991 sa lucreze la coperta cu colegul sau de apartament, fotograful Kirk Weddle, fara sa fie platit.

Spencer Elden are acum 25 de ani si este artist. Fan Nirvana. Va simtiti batrani, nu-i asa?

Fotografia a devenit coperta albumului “Nevermind” al trupei Nirvana si una dintre cele mai reprezentative imagini ale anilor ‘90.

Advertisements

One thought on “25 de ani de la aparitia “Nevermind”, Nirvana

  1. Pingback: 10 albume mari care fac 25 de ani in 2016 | Minds Under Construction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s