Impresii despre Radiohead si “A Moon Shaped Pool”


Sa ne ascutim lamele si sa dam din nou play la noul album Radiohead.

Radiohead A Moon Shaped Pool 2016

Radiohead A Moon Shaped Pool 2016

Primul single care anunta “A Moon Shaped Pool” a aparut surprinzator intr-o seara, fara niciun avertisment anterior. Nu e prima data cand lanseaza chiar albume astfel, ba chiar pot spune ca de la “In Rainbows” incoace, aceste lansari-surpriza au devenit o obisnuinta.

In 2007, la “In Rainbows”, i-au anuntat pe toti cei care erau inscrisi pe site-ul lor ca au o perioada de 10 zile in care sa descarce albumul si sa ofere cati bani considera ei ca face. Mai tarziu, la “King Of Limbs” din 2011, perioada a fost si mai mica, insa, dupa declaratiile managerului, monetizarea mult mai buna, cu toate ca discul “King Of Limbs” este mai slab decat precedentul. Asa zice toata lumea, asa cred si eu.

Nu stiu daca mai exista o trupa rock care sa reuseasca sa lanseze un album fara niciun fel de publicitate si promovare anterioare si totusi sa aiba vanzari foarte bune. Metoda a fost cu succes repetata de Beyonce, de exemplu sau Kanye West, insa in cazul lor prezenta in mass-media este una constanta.

Pentru ca Radiohead, intre albume, sunt aproape disparuti pentru ani de zile.

Atunci cand Radiohead au reaparut din exilul auto-impus au venit cu un nou single, ”Burn the Witch”, cea mai frumoasa melodie de la “In Rainbows” incoace, ultimul mare album Radiohead. Si nu e singura frumoasa. Incercati si “Decks Dark”, “The Numbers” sau “Present Tense”.

De fapt, incercati tot albumul pentru ca nu s-au concentrat niciodata pe single-uri, ci pe album, ca intreg.

Ca o prima impresie, “A Moon Shaped Pool” este atat de trist si personal, ca aproape te simti in plus ascultandu-l. Sunt evidente trimiterile catre viata personala a lui Thom Yorke, trecut recent printr-un divort. Nu ca in timpul casniciei ar fi debordat de veselie in muzica pe care o facea. De fapt, asa e omul.

Si tot ca o prima si ultima impresie: albumul este extraordinar de frumos!

Inchiderea albumului este “True Love Waits”, melodie care si-a gasit intr-un final un loc pe un album de studio.  Pe piesa este si celebrul vers “I’m not living I’m just killing time”, atat de celebru ca l-am vazut pus si in gura lui John Lennon, pe Facebook. Astept sa-i fie atribuit si lui Octavian Paler, asa va deveni cu adevarat celebru.

Advertisements

One thought on “Impresii despre Radiohead si “A Moon Shaped Pool”

  1. Pingback: Top 10 cele mai bune albume rock din 2016 | Minds Under Construction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s