Suede – Night Thoughts – recenzie album


Glam-rock-ul n-a murit odata ce-a imbatranit Bryan Ferry. Glam-rock-ul actual e Suede.

Suede Night Thoughts

Suede Nights Thoughts 2016

Comparatia cu Bryan Ferry nu este intamplatoare. Pe langa ca Brett Anderson seamana fizic cu Ferry, muzica Suede suna din ce in ce mai mult a Roxy Music din anii ‘80. Sigur, filonul Beatles se vede, ca in toate trupele de brit-pop, insa Suede pentru mine este noul Roxy Music. Cu toate ca, odata cu “Dog Man Star”, albumul lor mare din anii ‘90, s-au desprins usor si de brit-pop, asa cum a facut-o si Radiohead cu “OK Computer”, ducandu-si muzica spre un sound mai profund.

Bryan Ferry si Brett Anderson

Bryan Ferry si Brett Anderson

Noul album Suede, “Night Thoughts” curge foarte frumos, lin, melodios, intr-o atmosfera trista, fara sa fie disperata, plina de frici si cateodata cu o urma de optimism.

Brett Anderson, pe vremuri cu inclinatii spre heroina si cu o sexualitate incerta, a devenit acum un barbat in toata regula caruia ii e frica de propriul copil. Asa-mi place! Sa fim sinceri, s-o mai lasam incolo de imagine androgina!

Ajungand la muzica, “Night Thoughts” e muzica noptii si a gandurilor cate te bantuie. Albumul se deschide cu “When You Are Young” care se transforma pana la finalul discului “When You Were Young”. Chestie de perspectiva. “Outsiders” este piesa de rezistenta, foarte frumoasa, luminoasa, cu ritm si constructie de piesa pop, un fel de “Beautiful Ones” din 2016. Dar si foarte noua-zecista. Si la fel sunt si “Like Kids”,”No Tomorrow” sau “What I’m Trying To Tell You”, piese pop cu chitara care amintesc de era “Dog Man Star”. Probabil ca vor multumi fanii vechi Suede.

“Pale Snow” este despre frica de a deveni parinte si de a fi responsabil pentru viata cuiva vulnerabil. V-am zis ca omului ii e frica de tot ce misca, mai nou. Piesa e usor depresiva, dar cine stie subiectul nu are ce sa-i reproseze.

De remarcat sunt melodiile pe care vi le-am mentionat, insa ca atmosfera generala, atat muzical, cat si liric, “Night Thoughts” nu este diferit fata de orice altceva a facut Suede anterior. Dar e un disc dragut, linistitor si demn sa aiba si el, precum Bryan Ferry, un hit intr-un film ca “Lost In Translation”.

Advertisements

2 thoughts on “Suede – Night Thoughts – recenzie album

  1. Pingback: Top 10 albume rock la mijlocul lui 2016 | Minds Under Construction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s