David Bowie va lansa un nou album, “Blackstar”, in ianuarie 2016


“Blackstar” este asteptat sa apara pe 8 Ianuarie 2016, cu ocazia celei de-a 69-a aniversari a lui Bowie.

David Bowie

David Bowie

The Times a publicat stirea conform careia noul album David Bowie (foto: pagina oficiala de Facebook) va avea sapte melodii si a fost inregistrat in New York, cu ajutorul unor muzicieni de jazz americani. Melodia de titlul, “Blackstar” va fi lansata ca prim single de promovare pe 19 Noiembrie. Acesta face parte si din coloana sonora a serialulului “Panthers”.

Noul disc este descris ca fiind influentat de jazz, soul sau muzica electronica si experimentala nemteasca a anilor ’70, de la Can la Kraftwerk.

David Bowie – perioada Berlin

Nu este singura legatura a lui Bowie cu sunetul Kraftwerk, el mai avand o asa numita “perioada berilineza”.

La sfarsitul lui 1976, Bowie s-a mutat in Berlinul de Vest pentru a-si revitaliza cariera. Lucreaza cu Brian Eno la noul album si imparte un apartament cu Iggy Pop. Este perioada in care incepe sa se concentreze pe muzica minimalista, ambientala pentru primul dintre cele trei albume, care vor deveni apoi cunoscute sub numele de “Berlin Trilogy”.

In aceeași perioada, Iggy Pop, cu Bowie alaturi drept compozitor si muzician, si-a terminat albumul solo de debut “The Idiot”. A fost primul din cele doua LP-uri lansate in 1977 pe care Iggy Pop le-a scris si inregistrat in colaborare cu David Bowie, celalalt fiind “Lust for Life”. “The Idiot” a fost adesea asemanat cu albumele lui Bowie “Low” si “Heroes”.

Albumul “Low” (1977) al lui Bowie a fost in parte influențat de sound-ul krautrock (un subgen al rockului progresiv) al Kraftwerk si Neu!, tot o trupa krautrock. Al doilea album din trilogia berlineza este “Heroes” (1977), cu un sound pop si rock mai pronuntat, chitaristul Robert Fripp (King Crimson) fiindu-i alaturi lui Bowie.

Ultimul disc din ceea ce Bowie a numit “triptic-ul” lui, “Lodger” (1979) este o revenire partiala la chitara si la sound-ul sau pre-Berlin. Albumul este considerat un fel de “Sergeant Pepper” al lui Bowie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s