Riverside – “Love, Fear and the Time Machine” – recenzie album


Al saselea album Riverside are sase cuvinte in titlu. Mai era o schema complicata cu numarul de litere, dar nu ma bag. Cum nu cred in numerologie, trec la muzica.

Riverside - Love, Fear and the Time Machine 2015

Riverside – Love, Fear and the Time Machine 2015

Al saselea – deja – album din discografia trupei poloneze Riverside marcheaza o schimbare in stilul lor. “Love, Fear and the Time Machine” este un album clam, linistit, subtil. La inceput mi s-a parut monoton, dar dupa 2-3 ascultari i-am prins ritmul. Daca va asteptati la sonoritatile hard-rock de pe precedentele albume, poate ar fi cazul sa va pregatiti pentru compozitii mai evoluate, mai ample, solo-uri lungi, sunete experimentale si o atmosfera usor melancolica. E progresiv european, mai moale decat cel american.

Potivit solistului Mariusz Duda, materialul este o intoarcere la sound-ul de inceput Riverside (Out of Myself – albumul de debut a aparut in 2004). De fapt, cei patru l-au compus astfel cu intentia “de a combina anii ’70 si anii ’80 … [piesele] nu au fost niciodata atat de concise si atat de la obiect pana acum.”

Coperta albumului

(foto: pagina oficiala de Facebook) este opera designerului american Travis Smith, care e un cunoscator al heavy-ului, gothic-ului si progresivului si colaborator vechi pentru Riverside. Printre cei cu care Smith a lucrat sunt Katatonia, Nevermore, Opeth, Anathema, King Diamond sau Avenged Sevenfold, iar in cazul in care vreti sa-i vedeti mai multe opere, aveti aici un link cu cateva. Coperta prezinta un copil care se uita spre un orizont usor cetos, iar daca veti citi declaratiile lui Duda despre album, veti intelege si coperta. Sau va spun mai jos.

Ca si precedentele albume Riverside,

si “Love, Fear and the Time Machine” este unul conceptual.

Tema principala este transformarea, evolutia si, mai ales, drumul pana acolo. Este despre deciziile care-ti schimba viata si pe care trebuie sa le iei la un moment dat. Intr-un interviu pentru Billboard, Duda vorbea despre acest album drept o criza lui a varstei de mijloc. Nu si-a cumparat un Lamborghini, nu a avut vreo aventura cu una de 25 de ani, in schimb, plictisit si obosit, s-a hotarat sa fie mai pozitiv si a inceput cu compozitiile. Asa s-a manifestat criza lui de 40 de ani.

Citindu-i interviul, am inteles de ce discul se deschide cu “Lost (Why Should I Be Frightened by a Hat?)”, excelenta, de altfel si se inchide cu “Found (The Unexpected Flaw of Searching)”, cu un sound foarte floydian. Mesajul este unul pozitiv, intr-un final.

“Under the Pillow” te prinde imediat, cu ale ei indemnuri: “Hey you, rise and shine!”, “Discard Your Fear”, piesa care a fost aleasa drept prim single de promovare este cea mai comerciala, cat se poate de comerciala in limitele genului, iar “Caterpillar and the Barbed Wire” are o tenta dark, exact cea de care Duda incerca sa scape. Progresivul e la el acasa pe “Towards the Blue Horizon” de 8 minute, unde puteti auzi si cateva bucati mai heavy, iar pe balada acustica “Time Travellers” deja stralucesc. 

Nu stiu daca “Love, Fear and the Time Machine” este doar o etapa dificila pentru trupa sau daca inspre acest stil se vor indrepta pe viitor, dar schimbarea n-a omorat pe nimeni, mai ales daca a fost bine facuta.

“Love, Fear and the Time Machine” e un fel de reminder al vremurilor intunecate pentru timpuri mai bune. Ca acolo ar trebui sa te duca masina timpului.

Advertisements

2 thoughts on “Riverside – “Love, Fear and the Time Machine” – recenzie album

  1. Pingback: Cele mai bune albume rock pe 2015 | Minds Under Construction

  2. Pingback: Riverside, concert la Festivalului ARTmania Sibiu 2017 | Minds Under Construction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s