45 de ani de la moartea lui Jimi Hendrix


Acum 45 de ani a murit Jimi Hendrix.

Pe 18 Septembrie 1970, James “Jimi” Marshall Hendrix a fost declarat mort la sosirea la Spitalul St Mary Abbot din Londra. Avea 27 de ani.

Jimi Hendrix

Jimi Hendrix

Hendrix (foto: pagina oficiala de Facebook) lasase un mesaj pe telefonul managerului sau: “Am mare nevoie de ajutor, omule!”.

Jimi Hendrix, care in timpul vietii a scos numai 3 albume de studio (“Are You Experienced” – 1967, “Axis: Bold as Love” – 1967, “Electric Ladyland” – 1968), este cel care a bagat chitara in priza si-a si stiut ce sa faca mai departe cu ea. Mostenirea lasata este imensa, devenind un punct de reper si un termen de comparatie nu numai pentru rock. In spatele succesului, insa, s-au ascuns dependenta de droguri si alcool, care i-au adus si finalul tragic.

„Voi muri atunci cand va fi timpul sa mor, asa ca lasati-ma sa-mi traiesc viata dupa cum vreau“,

spunea Jimi Hendrix, iar timpul lui sa moara i-a venit intr-o zi de 18 Septembrie 1970. Intrebarea, insa ramane: ce-ar fi facut mai departe Jimi Hendrix daca nu s-ar fi prapadit la 27 de ani?

De 40 de ani incoace, albumele scoase postum, mai multe decat cele lansate in timpul vietii n-au raspuns acestei intrebari. Sora sa vitrega a ramas mostenitoarea averii lui Hendrix, cel care a incercat, prin muzica sa, sa creeze un nou sound.

Janie Hendrix a preluat succesiunea fratelui ei vitreg si a dezgropat o multime de inregistrari. Hendrix are opt albume postum. Ultimul disc de acest fel a aparut in 2011, se numeste “People, Hell and Angels” si contine piese inregistrate in 1968 si 1969. Va fi cu adevarat ultimul din aceasta serie de opere postume.

Advertisements

One thought on “45 de ani de la moartea lui Jimi Hendrix

  1. Pingback: 45 de ani de la moartea lui Jimi Hendrix | ghiveciul romanesc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s