B. B. King, sinonimul bluesului, a murit


B. B. King a murit la 89 de ani, in somn, in Las Vegas, potrivit BBC. Povestea lui B. B. King si a lui Lucille, pe scurt, mai jos.

B. B. King

B. B. King

Pe numele sau adevarat Riley B. King, cel cunoscut drept B. B. King (foto: pagina oficiala de Facebook) si-a inceput cariera in anii ’40, fiind de-a lungul timpului mentorul mai multor generatii de muzicieni iubitori de blues. Eric Clapton este printre ei. A avut peste 50 de albume si a fost recompensat cu 15 Premii Grammy pentru activitatea sa in blues.

La fel de celebra ca si el, chitara sa, Lucille, a fost botezata dupa numele unei femei pentru care s-au batut doi barbati intr-un bar unde canta B. B. King. Incidentul a avut loc in 1949. Un incediu a izbucnit in acel scandal, doi oameni au murit, iar B. B. King era sa fie al treilea pentru ca intrat in incediu sa-si salveze chitara uitata in bar.

Gibson Guitar  a construit de-a lungul timpului modelul de chitara „Lucille”, incluzand o serie limitata de 80 chitare Gibson Lucille la aniversarea de 80 de ani a lui B.B. King.

Revista Rolling Stone la plasat alaturi de Jimi Hendrix si Duane Allman, in topul 100 al celor mai mari chitaristi ai tuturor timpurilor.

Cariera sa a fost revigorata la sfarsitul anilor ’80, odata cu colaborarea cu grupul U2 cu „When Love Comes To Town” si, din nou, la 75 de ani ai lui King, odata cu „Riding With the King”, melodia pe care a inregistrat-o alaturi de Eric Clapton.

Pana de curand, B. B. King sustinea 100 de concerte pe an, numai ca in ultima perioada, din cauza problemelor de sanatate a mai rarit ritmul.

B. B. King a fost diagnosticat cu diabet de tip 2 in anii ’80, iar in ultimii ani a avut mai multe probleme de sanatate. In Octombrie 2014, chitaristul si-a anulat concertele pe care le mai avea programate dupa ce a cazut pe scena. Un pic mai devreme, in acelasi an, B. B. King le-a cerut iertare fanilor sai, dupa o reprezentatie ratata, atribuita ulterior faptului ca uitase sa-si ia medicamentele.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s