Tool: Work in Progress !


Tool bate fierul cat e cald. Din cand in cand mai da publicitatii cate un filmulet sau cateva acorduri pentru a-si asigura fanii ca lucreaza la noul album. In cele ce urmeaza puteti citi o noua stire de acest gen si cateva vorbe despre “Lateralus”, melodia care da titlul celui de-al 3-lea album Tool, aparut in 2001.

Tool

Tool

Chitaristul grupului Tool, Adam Jones a dat publicitatii pe contul sau de Facebook cu ceva timp in urma un filmulet realizat de bateristul Motorhead, Mikkey Dee in care cele 2 formatii apar lucrand la noi inregistrari. Tool si Motorhead impart acelasi studio de inregistrari, la Los Angeles.

Luna trecuta, Tool a confirmat inca o data ca lucreaza la cel de-al 5-lea album, foarte asteptat de aproape 10 ani. Ultimul disc Tool este, pana acum, “10,000 Days”, aparut in anul 2006.

Si Motorhead este in plin proces de creatie pentru urmatorul lor album, primul de la “Aftershock”, din 2013 incoace.

Despre problemele pe care le-au avut Tool cu amanarea noului album am mai scris, pe parcursul timpului, aici.

Una dintre cele mai surprinzatoare trupe de alternativ si progresiv,

Tool isi gaseste locul in toate topurile inceputului de secol. Formata in 1990, trupa are pana in prezent 4 albume de studio: “Undertow” (1993), “Ænima” (1996), “Lateralus” (2001) si “10,000 Days” (2006).

“Lateralus” este cel de-al 3-lea disc de studio al trupei americane si a vazut lumina zilei in Mai 2001. Este albumul care le va oferi celor de la Tool un premiul Gramy pentru “Best Metal Performance”, insa pentru singleul “Schism”.

Piesa de noua minute “Lateralus” este o capodopera pentru ascultatorii de progresiv si metal si include sirul lui Fibonacci.

“Sirul lui Fibonacci este o secventa de numere in care fiecare numar se obtine din suma precedentelor doua din sir. Astfel, primele zece numere ale sirului lui Fibonacci sunt: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55.
Sirul Fibonacci in matematica, se refera la explicatiile metafizice ale codurilor din universul nostru. Numerele lui Fibonacci sunt considerate a fi, de fapt, sistemul de numarare al naturii, un mod de masurare al Dinivitatii. Aceste numere apar peste tot in natura, pornind de la aranjamentul frunzelor, de la sabloanele petalelor unei flori si ajungand la falangele mainii umane, de la zile de nastere si pana la zidurile Piramidelor.” (sursa: link aici)

Mai pe intelesul meu, sirul lui Fibonacci se mai numeste si “sirul lui Dumnezeu”. Formula pe care o presupune, odata aplicata, poate fi apoi considerata regula generala.

Tema piesei “Lateralus” porneste de la acest concept si are ca mesaj dorinta oamenilor de a explora si de a procesa cat mai multe cunostinte, precum si dorinta de a intelege profund Universul.

Ar mai fi o explicatie, ca doar fiecare intelege ce vrea din ce asculta. Unii speculeaza ca versurile se refera la ceea ce un nou-nascut poate vedea dupa ce deschide ochii pentru prima data: negru, alb si restul spectrului de culori vizibile.

Versurile au fost interpretate si ca o experienta psihedelica indusa de doze mari de marijuana sau LSD, un fel de “Caferull With That Axe, Eugene” modern:

“As below so above and beyond I imagine,
drawn beyond the lines of reason.
Push the envelope.
Watch it bend.”

Oricum, albumul a fost un succes comercial in SUA, ajungand pe locul 1 in topul albumelor US Billboard inca din saptamana debutului. In August 2003, albumul a fost certificat de doua ori cu platina.

Advertisements

One thought on “Tool: Work in Progress !

  1. Pingback: 9 ani de „10,000 Days” – Tool. Gizăs, ce album! | Minds Under Construction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s