Cadou de Craciun: 3 piese noi Vangelis


Dupa plasarea cu succes a robotului european Philae pe cometa Ciurimov-Gherasimenko, o reusita stiintifica in premiera, Agentia Spatiala Europeana (ESA) a postat si videoclipurile muzicale inspirate din misiunea Rosetta, cu muzica care ii apartine compozitorului grec Vangelis.

Vangelis

Vangelis

Vangelis a compus 3 piese in mod special pentru ESA si inspirat de misiunea Rosetta. Muzica Vangelis este adesea legata de teme ca stiinta, istorie si explorari.

Vangelis (foto: pagina oficiala Facebook) este bine cunoscut si pentru muzica de fim, compozitiile lui auzindu-se de-a lungul timpului pe mai multe coloane sonore ale unor pelicule de mare succes, cum ar fi “Antarctica”, “Blade Runner”, “1492: Conquest of Paradise” si “Alexander”, precum si in serialul documentar “Cosmos”, de Carl Sagan. A primit si un premiu Oscar pentru muzica din filmul “Chariots of Fire”.

Vangelis a declarat:

“Mitologia, stiinta si explorarea spatiului sunt subiecte care m-au fascinat inca din copilarie. Si au fost intotdeauna legate intr-un fel cu muzica pe care o scriu.”

Intr-o cariera care a inceput in anii ’60 intr-o trupa de rock psihedelic, alaturi de Demis Roussos si continua si astazi, Evangelos Odysseas Papathanassiou sau Vangelis a creat o muzica care a excelat in grandoare. Vangelis a lansat peste 40 de albume si a creat muzica pentru film, spectacole de teatru sau pentru evenimente sportive. Jon Anderson cred ca i-a facut cel mai frumos compliment, numindu-l “maestrul”.

Wiki ne informeaza ca ESA sau Agentia Spatiala Europeana

este o organizatie interguvernamentala creata in 1980, cu sediul la Paris.

Sonda spatiala Rosetta a fost lansata in 2004 de catre Agentia Spatiala Europeana cu urmatoarele scopuri:

  • va fi prima sonda care se va roti in jurul unei comete (cometa Ciuriumov-Gherasimenko), urmand ca lander-ul Philae sa se aseze, la scurt timp, pe suprafata corpului cosmic luand primele imagini realizate vreodata de pe suprafata unei comete si va face prima analiza a componentei si structurei „solului” cometar.
  • va descifra unele dintre enigmele cometelor (compozitie chimica, natura materiei planetare organice, etc.)

Potrivit Agentiei Spatiale Europene, asezarea sondei Philae pe solul cometei a avut loc Miercuri, 12 Noiembrie 2014, in jurul orelor 17:35 (ora Romaniei).

Daca totul va functiona asa cum a fost programat, Philae ar trebui sa functioneze pana in luna martie, fiind condamnat “sa moara de cald”, atunci cand cometa se va apropia de Soare.

Insa Rosetta, care a parcurs deja 6,5 miliarde de kilometri si a fost prima sonda care a ajuns pe orbita unei comete, isi va continua misiunea de “insotitoare” a cometei Ciurimov-Gherasimenko cel putin pana pe 13 August 2015, data la care cometa va trece la cea mai mica distanta de Soare. Misiunea ei este programata sa dureze pana la sfarsitul lunii Decembrie 2015.

Part one: “Arrival” by Vangelis

Part two: “Philae’s journey” by Vangelis

Part three: “Rosetta’s waltz” by Vangelis

Advertisements

One thought on “Cadou de Craciun: 3 piese noi Vangelis

  1. Pingback: Vangelis anunta un nou album, „Rosetta” | Minds Under Construction

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s