La revedere, Jack Bruce !


Jack_Bruce

Jack Bruce

Legendarul basist al grupului Cream, Jack Bruce a murit la varsta de 71 de ani, Sambata, 25 octombrie, a anuntat in acest week-end site-ul oficial al artistului.

Bruce a fost un pionier al muzicii hard and heavy, asa cum Cream a creat fundatia pentru generatiile de trupe rock care au urmat.

Trio-ul Cream a reusit 4 albume, cu Bruce la compozitie si voce pe hit-uri clasice precum “Sunshine de Your Love” si “White Room”.

Nascut intr-o suburbie a Glasgow-ului, in 1943, Jack Bruce (foto: picturesdotnews.wordpress.com) a terminat studiile la Academia Bellahouston si Academia Regala Scotiana de Muzica, la care a castigat o bursa pentru violoncel si compozitie.

A parasit Academia si Scotia la varsta de 16 ani si in cele din urma a gasit drumul spre Londra, unde a devenit membru al grupului lui Alexis Korner “Blues Inc”, unde Charlie Watts, mai tarziu membru Rolling Stones, era baterist.

A cantat in mai multe trupe rock la inceputul anilor ’60, inclusiv John Mayall’s Blues Breakers si grupul lui Manfred Mann, inainte de a se alatura lui Clapton si Baker in Cream.

Impreuna cu colegii de trupa, Eric Clapton si Ginger Baker, Bruce a dus Cream pe culmile succesului in anii ’60, cu toate ca grupul a existat numai 2 ani. Au vandut impreuna nu mai putin de 35 de milioane de albume si este considerata in acest moment una dintre trupele care au au avut o influenta hotaratoare pentru evolutia muzicii rock.

Dupa ce Cream s-a destramat, in 1968, Bruce a lansat o serie de albume solo “cu succes moderat” (ca sa folosesc termeni “corecti politic”), terminand cu ultimul sau disc, “Silver Rails,” aparut in luna martie 2014.

Trupa Cream a fost introdusa in Rock and Roll Hall of Fame in 2003 si s-a reunit in 2005 pentru o serie de spectacole la Londra Royal Albert Hall.

Muzica rock ii datoreaza recunostinta si o reverenta.

Azi ii spunem “La revedere, Jack Bruce !”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s